Сградата на Райхстага пламва на 27 февруари 1933 г. около 21,25 ч. Въпреки

...
Сградата на Райхстага пламва на 27 февруари 1933 г. около 21,25 ч. Въпреки
Коментари Харесай

Преди 85 години пламва сградата на Райхстага

Сградата на Райхстага пламва на 27 февруари 1933 г. към 21,25 ч. Въпреки напъните на пожарникарите да овладеят огъня пламъците се разрастват. Пожарът е сподавен към 23,30 ч., само че пленарната зала е изцяло унищожена. Много бързо на мястото на пожара идват висши функционери на Нацистката партия - Херман Гьоринг, Йозеф Гьобелс и Адолф Хитлер.

В непосредственост с Райхстага е хванат полугол 24-годишният холандски комунист Маринус ван дер Любе. Той незабавно признава, че е работил самичък с желанието това да послужи за знак за всеобщо въстание. Според признанията му той счупва прозорец, влиза в постройката и употребявайки подпалки и ризата си, възпламенява огън.

Хитлер и Гьоринг декларират, че това е скрит план на комунистите. Събитието е употребявано от режима на Хитлер, който става канцлер единствено месец по-рано, с цел да вкара диктаторски ограничения в Германия.

Забранена е Комунистическата партия на Германия, стартира интензивно гонение на леви политици - за няколко дни са задържани към 4000 души. Изборните резултати на комунистите от 5 март с. година са анулирани и  мандатите им са предадени на Нацистката партия. По този метод се събират нужните гласове за пробутване на закона, дал на Хитлер неограничена власт за 4 години.

За палежа на Райхстага е заведено дело, останало в историята като Лайпцигски развой.

Подпалвачът Маринус Ван дер Любе получава смъртна присъда и е екзекутиран.

По обвинявания за съучастие в подпалването на пожара са задържани също германецът Ернст Торглер - водач на парламентарната група на Комунистическата партия, и 3-ма българи -  дейци на Коминтерна - Георги Димитров, Васил Танев и Благой Попов. С аргументираната си и пламенна защитна тирада (36 пъти му е взимана думата, 5 пъти е изгонван от залата), произнесена на немски език, Георги Димитров обръща хода на процеса. Благодарение на проведената отбрана на интернационалната антифашистка общност, в това число извършеният в Лондон паралелен контрапроцес, 4-мата комунисти са оправдани на Лайпцигския развой.

Торглер е изпратен в концлагер, само че дава заричане повече да не се занимава с политика и е освободен през 1935 година  Българите получават политическо леговище в СССР и отпътуват за Москва.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР